privatfinans.dk

  • Privatfinans
    Virumgade 41 B 2830 Virum

  • Telefon: 2195 7766

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Enkle råd til den private investor :

  

Jo længere tid man er beskæftiger sig med investering, des mere indser man, at det at være en succesfuld investor er 20% omtanke, og 80% at undgå dumme fejl.

 

 Som den legendariske Warren Buffett siger: ”Investering er simpelt, ikke nemt”. Med det i tankerne er der her nogle mere almindelige ”fælder”, som bliver ved med at irritere investorer.

 

 At have urealistiske forventninger. Aktier har været den investering som har præsteret bedst i de sidste 60-70 år og har givet afkast på omkring 10% om året. I perioder hvor inflationen er lav og stigende har afkastet tendens til at være nærmere 8% om året.

 

 Investorer der regner med afkast på 15%, er nødt til at tage store risici, og for at nå det sættes alle penge på et par aktier eller ejendomme. Nogle investorer benytter også i udstrakt grad at geare deres investeringer, hvilket vil sige, at låne kapital til investeringer for en lille egenbetaling. Jo højere et afkast du sigter efter, des højere er risikoen for at du fejler. Som det siges: hvis du sigter efter månen kan du risikere at havne i et sort hul.

 

 Man kan også nemt blive offer for de “smarte investorer”. Der er et utal af disse ”specialister”, der alle kan tilbyde fantastiske  afkast. Hvis grådigheden tager over, kan det være svært ikke at falde for deres gyldne løfter. PAS PÅ !!!  Hvis det lyder for godt til at være sandt så er det også !!!

 

 Vi har set afkastprognoser der viser 20%, 50% og endda 150% om året, tilbudt til investorer. Disse afkast er komplet nonsens. De bryder simpelthen tyngdekraftsloven. Tænk på $100,000 investeret i dag med et afkast på 50% om året. Hvis du formår at tjene dette hvert år vil du være milliardær i løbet af 23 år. Du vil overtage pladsen som verdens rigeste person efter Bill Gates efter 35 år. Tror du selv dette kan ske? Høje afkast er simpelthen uholdbare over en lang tidsperiode og de mennesker som tilbyder dem er ude i det rene gætteri.

 

 Pas på med at rette dig for meget efter markedsforudsigelser.

 

 Indenfor investeringsindustrien er der en hær af smarte investeringsanalytikere, økonomer, og fund managers som bliver betalt for at holde øje med markedet og finde på den næste bedste investeringsidé. Selv om denne type undersøgelse er meget interessant, og ofte bakket op af meget fine farvede kodede skemaer og lagkagediagrammer, er den oftest forkert. Fremtiden er 100% uforudsigelig og selv den mest robuste undersøgelse kan pludselig at være værdiløs pga. en fuldstændig uforudsigelig begivenhed.

 

Kloge investorer ser i øjnene at ingen kan forudsige retningen af fremtidige investeringsmarkeder og at det er farligt at sætte for mange penge i sådanne forudsigelser.

 

 Pas på med at følge flokken.

 

Investorer har en nærmest fatal vane som er, at følge hvad der er moderne. Desværre er tidligere præstationer ingen garanti for fremtidige præstationer og faktisk kan sidste års vinderaktier ofte ende som næste års taberaktier.

 

Pas på med mangel på balance i din investeringsprofil.

 

De største investeringstragedier sker når folk har deres portefølje koncentreret om en eneste investering eller investeringssektor. Den gyldne regel om investering, er at sprede sig i forskellige investeringer indenfor flere hovedsektorer eksempelvis: penge, obligationer, aktier, ejendom og udenlandske investeringer.

Pas på med gebyrer og kurtage.

 

Disse har betydet katastrofe for generation efter generation af investorer som sætter lid til traditionelle ”sikre-produkter” som investeringsforeninger, garantiobligationer m.m. Disse produkter er notoriske pengeslugere og tabsgivende. Diverse gebyrer og kurtager I forbindelse med disse produkter og lignende, er noget af det mest skadende for en inverstors langsigtede forrentning.

 

Vi kan jo tage eksemplet :

 

En ”super-investeringsforening” tjener 8 % på sine investeringer. Hvis vi fratrækker 1,5 % i administration, 1,5 % i diverse kurtager og gebyrer, skat på ca. 2 % og sidst men ikke mindst inflation på 2 %, ja så er der 1 % tilbage i ”gevinst” til investor. Det kan vi garantere for ikke giver en ”gylden alderdom”.

 

Invester i stedet selv direkte på børsen, og spar alle gebyrer, det er den bedste vej til den bedste pensionsopsparing.